Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Pimol Thammapitakpong
Författningsdomstolen oroas inte av demonstration (4 maj 2013)

Lördagen den 4 maj 2013 förklarade författningsdomstolens talesman Kamol Sotethiphoka (Kamon Sotthiphokha) กมล โสตถิโภคา att domstolen inte var oroad över onsdagens planerade rödskjortedemonstrationer riktade mot domstolens nio domare. Det var polisens skyldighet att upprätthålla lag och ordning i samband med demonstrationerna och rödskjortorna hade författningsmässig rätt att demonstrera mot domarna, sade Kamol.

Han förväntade att demonstranterna skulle avhålla sig från att använda våldsamheter för att sätta press på domstolen. Några rödskjortor hade tidigare hotat med att "fånga" domarna, som de anklagade för att underminera rättsväsendet. De motsatte sig domstolens beslut att acceptera den begäran som hävdade att förslaget om författningsändringar, som passerat första rundan i parlamentet, var i strid med författningen.

Författningsdomstolen hade bett 312 parlamentsledamöter och senatorer som stödde förslaget om författningsändringar att förklara sin ståndpunkt. Medlemmar från regeringspartiet Pheu Thai hade svarat med att säga att de vägrade att erkänna domstolens beslut. Domstolen hade därefter givit parlamentsledamöterna och senatorerna en ny tidsfrist för att lämna in argument för sina ståndpunkter.

Domstolen skulle fortsätta med att överväga begäran om att sektion 68 inte skulle ändras, med eller utan förklaringar från politikerna, sade författningsdomstolens talesman Pimol Thammapitakpong. "Om de inte lämnar in sina förklaringar inom den utsatta tidsfristen betyder det att de inte har några invändningar och domstolen kommer att fortsätta sin process," sade han.

Sektion 68 i författningen från 2007 tillåter folk att klaga direkt till domstolen över ärenden som de anser är i strid med den författningsmässiga monarkin. Klagomål mot Pheu Thais föreslagna författningsändringar skulle först lämnas in till den allmänna åklagaren.


Stavningsvarianter;

Kamol Sotethiphoka; Kamol Sothipoka.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 10.55
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.