Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Författningsdomstolens generalsekreterare Pimol Thammapitakpong den 21 mars 2014
Författningsdomstolen ogiltigförklarar valet (21 mars 2014)

Fredagen den 21 mars 2014 kom författningsdomstolens besked om att valet den 2 februari hade ogiltigförklarats. Röstsiffrorna var 6-3 och som skäl angavs att valet hade misslyckats då det inte kunde genomföras under en och samma dag över hela landet. Domstolen beordrade nu valkommissionen att kontakta regeringen för att hitta ett datum för nya val.

Demonstranterna från PDRC jublade då de fick höra författningsdomstolens dom och menade att detta kunde innebära nödvändiga nationella reformer före ett nytt val. "Valet måste dröja minst fem sex månader. Detta är den enda chansen att få till stånd nationella reformer och att få bort hinder såsom Yingluck Shinawatra, hennes kabinett och Thaksin-regimen," sade Suthep Thaugsuban.

Under fredagen uppmanade Abhisit Vejjajiva Yinglucks regering och PDRC att tala med varandra och hitta en gemensam lösning för att kunna genomföra ett fredligt val som kunde accepteras av alla. "Jag vet inte varför Yingluck och Suthep inte kan tala med varandra. Det är dags att båda slutar med att ställa krav," sade han.

Denna artikel senast uppdaterad: 2021-10-23, 09.11
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.