Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
De dödade i Wat Pathum Wanaram
Suthep Thaugsuban vittnar i brottmålsdomstolen (6 juni 2013)

Torsdagen den 6 juni 2013 vittnade Suthep Thaugsuban inför södra Bangkoks brottmålsdomstol angående de sex dödade personerna vid Wat Pathum Wanaram 2010. Se även avsnittet ”Abhisit Vejjajiva och Thaksins försök till återkomst,” artikeln ”UDD:s demonstration slås ner (19 maj 2010).” Enligt Sutheps vittnesmål hade CRES den 19 maj 2010 utfärdat en order om att återta området vid Ratchaprasong-korsningen och Lumphiniparken som ockuperats av UDD sedan den 3 april.

Klockan 01.00 hade flera av UDD:s viktiga ledare gett upp, men det fanns fortfarande omkring 3 000 demonstranter kvar i området. De ville att CRES skulle ordna fram bussar till dem, så att de kunde återvända hem till sina hemprovinser. En del demonstranter hade emellertid gömt sig i Wat Pathum Wanaram och som tidigare berättat drog en grupp personer fram och tände eld på en rad byggnader i närområdet. Brandmännen kunde inte omedelbart närma sig de brinnande byggnaderna då oidentifierade personer sköt mot dem.

Under natten då Suthep diskuterade med polisen om hur man skulle få ut demonstranterna från Wat Pathum Wanaram fick myndigheterna ett telefonsamtal från en kvinnlig demonstrant. Hon berättade att beväpnade män sköt på folk i templet och att många var skadade. Suthep beordrade då ett team med ambulanspersonal och sjuksköterskor att åka dit, men han fick senare veta att de inte kunde ta sig in i området då de blev beskjutna av oidentifierade personer. Senare fick han veta att en ambulans lyckats ta med sig sårade till sjukhus, men han fick inte vetskap om dödsfallen förrän dagen efter.

Suthep hänvisade till en rapport från DSI som handlade om de sex dödade personerna som man hittat på tempelområdet. Rapporten menade att samtliga sex kunde ha blivit skjutna på andra platser och sedan flyttats till tempelområdet. Undersökningen av de döda kropparna visade att två av dem hade omfattande krutstänk på händerna, vilket tydde på att de själva hade avfyrat skjutvapen. De övriga fyra döda hade inga sådana spår.

DSI slog fast att 12 personer hade dödats av svartklädda män (männen i svart), som ansågs vara förknippade med UDD och 13 andra hade dödats av säkerhetsstyrkorna. Då Suthep fick veta detta hade han beordrat alla inblandade ämbetsmän att strikt följa gällande lagar. Suthep insisterade på att säkerhetsstyrkorna hade agerat enligt internationella principer då man skingrade upprorsmakarna. Han lämnade också över dokument till domstolen som i detalj visade vilka order som utfärdats av CRES i förbindelse med händelserna i maj 2010.

Den 6 augusti 2013 berättade Bangkok Post att Bangkoks södra brottmålsdomstol hade slagit fast att de sex personer som dog på Wat Pathum Wanarams tempelområde den 19 maj 2010 hade dödats av skott från militären. Som bevis för detta angavs att det var militär ammunition som dödat dem. Domaren använde omkring en timme för att läsa upp domen och det fanns enligt domen inte några bevis om existensen av tidigare påstådda ”män i svart.”

Tragedin hade inträffat under dagen med media på plats, men det fanns inga foton av själva händelsen. Det fanns heller inga bevis för att det skulle ha funnits ett vapenlager inne i templet.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 11.25
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.