Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Winyat Chartmontri
Terroristrättegången mot UDD-ledarna inleds (13 december 2012)

De inledande förhören av de 24 UDD-ledarna som anklagats för terrorism sköts torsdagen den 13 december 2012 upp till fredagen den 14 då två av de åtalade inte infann sig vid brottmålsdomstolen. Bland de 24 ledande UDD-medlemmarna fanns Veera Musikapong, Jatuporn Prompan, Nattawut Saikua, Weng Tojirakarn och Kokaew Pikulthong. De var åtalade för deras ledande roller i UDD-protesterna mellan den 24 februari och den 20 maj 2010.

UDD-advokaten Winyat Chartmontri bad domstolen att skjuta upp rättegången då Nattawut, som då var biträdande handelsminister, var på en resa tillsammans med premiärminister Yingluck i Pattani. Winyat sade också att Jaran Loypoon, eller Yak Loypoon, heller inte kunde infinna sig vid rätten då han satt fängslad i Ayutthaya åtalad för mordförsök och för brott mot vapenlagen.

Under fredagen inleddes så rättegångarna mot rödskjorteledarna. Demonstranter höll upp bilder på en del av de som dödats under tillslaget mot UDD drygt två och ett halvt år tidigare. De anklagade kunde teoretiskt sett riskera dödsstraff om de befanns skyldiga. Alla utom en av de anklagade fanns på plats vid Bangkoks brottmålsdomstol, enligt en AFP-reporter vid domstolen.

Omkring 90 personer hade dödats och nästan 1 900 skadats under de tidigare omtalade gatustriderna mellan demonstranter och säkerhetsstyrkorna, som kulminerade i det blodiga militära tillslaget i maj 2010. Bland de döda fanns också två utländska journalister. De flesta av rödskjorteledarna, som hade gett upp efter att regeringen satt in pansarfordon och börjat skjuta skarpt , hade lovat att bevisa sin oskuld.

De anklagade rödskjorteledarna hade förklarat sig icke skyldiga redan i augusti 2010. De kommande rättegångarna förväntades kunna vara i flera år då förhör bara kunde hållas då parlamentet hade uppehåll eftersom de åtalade parlamentsmedlemmarna hade immunitet under pågående arbete i parlamentet.

Tisdagen den 23 april 2013 berättade Weng Tojirakarn att han bett Åklagarmyndigheten om att dra tillbaka anklagelserna om terrorism mot honom själv och de 23 andra UDD-ledarna. I brevet vädjade han om rättvisa för honom själv och de andra framträdande medlemmarna från UDD.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-17, 12.47
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.