Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Yosvaris Chuklom bakom galler
Yosvaris Chuklom döms för majestätsbrott (17 januari 2013)

Yosvaris Chuklom, alias Jeng Dokchik, dömdes den 17 januari 2013 till tre års fängelse för majestätsbrott, som sedan reducerades till två års fängelse. Denne välkände komiker hade som tidigare omtalat varit aktiv under demonstrationerna 2010. Enligt åtalet från den 1 september 2010 hade Yosvaris hållit ett tal på ett UDD-möte den 29 mars 2010, där delar av talet ansågs vara ett brott mot artikel 112 och författningen. Domen var anmärkningsvärd med tanke på att den också baserades på ord som utelämnats under talet.

Yosvaris dömdes för de kommentarer som fällts och inte fällts under ett protestmöte där han antytt att kung Bhumibol hade påverkat premiärminister Abhisit i hans beslut om att inte upplösa parlamentet, sade domstolen. Domstolen slog fast att Yosvaris tal felaktigt anklagat kungen att ha blandat sig i politik, vilket var ett hot mot monarkin, och att Yosvaris påstående om att hans tal inte hade refererat till kungen inte var trovärdigt.

Yosvaris påstods enligt domen ha sagt till sina rödskjortor att Abhisit hade vägrat att upplösa parlamentet 2010 efter order från en oidentifierad person med mer makt än han själv och kronrådets president Prem Tinsulanonda. Han hade också nämnt militären och sagt att det fanns någon annan bakom Abhisit innan han lade händerna över sin mun och sade; “Jag är inte modig nog att säga det... Men jag vet vad ni tänker just nu. Så jag håller igen min mun.”

Domstolen slog fast att det var uppenbart att folk uppfattat det som om Yosvaris refererade till kungen. Yosvaris ville inte kommentera domen utan förklarade bara att han inte haft för avsikt att begå majestätsbrott. Yosvaris advokat, Thamrong Lakdaen ธำรงค์ หลักแดน, fick sedan ovanligt nog igenom ett frisläppande mot borgen efter att ha överklagat domen, men den 1 maj 2014 fastslog appellationsdomstolen den tvååriga fängelsedomen.

Yosvaris förklarade ännu en gång att han tänkte överklaga och den 22 maj 2014 släpptes han ännu en gång på fri fot mot en borgenssumma på 500 000 baht.


Stavningsvarianter;

Thamrong Lakdaen; Thamrong Lakdaeng ธำรงค์ หลักแดง.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-17, 14.44
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.