Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Chai Suwannaphab
Pitak Siam återuppstår med nya allierade (20 juli 2013)

Organisationen Pitak Siam, som betraktades ha upphört efter de misslyckade demonstrationerna i november 2012, hotade nu att återvända med nya allierade för att sätta press på regeringen. Detta offentliggjordes under en presskonferens vid Royal Turf Club lördagen den 20 juli 2013.

En grupp som leddes av amiral Chai Suwannaphab (Chai Suwannaphap) ชัย สุวรรณภาพ och framträdande medlemmar från gruppen Isan Kuu Chart (Isan Ku Chat) อีสานกู้ชาติ offentliggjorde nu bildandet av något de kallade Folkets armé för att störta Thaksins regim (Kong Thap Prachachon Khon Rabop Thaksin) กองทัพประชาชนโค่นระบอบทักษิณ.

Samtidigt ställde man nya krav till regeringen och krävde att den skulle agera mot kritiker till monarkin och då speciellt mot de som tillhörde Thaksins läger. Dessutom krävde man att premiärminister och försvarsminister Yingluck Shinawatra och biträdande försvarsminister general Yuthasak Sasiprapha skulle avgå. De krävde hårda åtgärder för att ta itu med de ökande levnadskostnaderna i landet, ett avslutande av de två ofantligt dyra projekten för landets vattenförvaltning och infrastruktur samt ett tillbakadragande av alla försonings- och amnestiförslag som bara hade som mål att få hem Thaksin.

De gav regeringen en tidsfrist på sju dagar att börja agera. Annars skulle de genomföra en demonstration den 4 augusti. Amiral Chai ville inte avslöja var demonstrationen skulle genomföras, men man försäkrade att den skulle bli fredlig. Bland ledarna för Isan Kuu Chart som var med under presskonferensen fanns general Preecha Iamsuphan som tidigare varit med i PAD, general Chukiat Tansuwat ชูเกียรติ ตันสุวัฒน์ och generallöjtnant Vachara Ritthakani.

V For Thailand, eller Vita maskerna, tänker stödja Folkets armé för att störta Thaksins regim under deras demonstration i Bangkok den 4 augusti. Detta berättade Thaikorn Polsuwan från Folkets armé för att störta Thaksins regim under en presskonferens måndagen den 29 juli. Om regeringen dessförinnan gick med på deras krav skulle demonstrationen dock ställas in, enligt de vita maskerna.

Thaikorn berättade att han hört att regeringen hade skickat en hemlig order till inrikes- och transportministeriet och polisen, där man bett dem att hindra folk från att resa till demonstrationen den 4 augusti. Om så skulle bli fallet skulle Folkets armé för att störta Thaksins regim polisanmäla dessa myndigheter för maktmissbruk enligt sektion 157 i strafflagen, sade han.

Thaikorn sade också att han skulle skriva till USA:s, Kinas och europeiska länders ambassader samt ASEAN, för att förklara hur Folkets armé för att störta Thaksins regim såg på den politiska situationen i Thailand. Han ville inte avslöja tiden eller platsen för den planerade demonstrationen, då han var orolig för att regeringen kunde försöka förhindra att den ägde rum.

Redan söndagen den 21 juli genomförde de Vita maskerna en demonstration framför Central Worlds shoppingkomplex.


Stavningsvarianter;

Chai Suwannaphab; Chai Suwannapap, Chai Suwanphap.

Folkets armé för att störta Thaksins regim; Folkarmén mot Thaksins regim, People's Army Against the Thaksin Regime.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 13.58
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.