Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Soldater röjer upp efter tragedin i Krue Sae
Familjerna från Krue Sae-massakern kräver rättvisa (28 augusti 2012)

Släktingar till de 32 muslimer som dödades vid tragedin vid moskén Krue Sae 2004 hade protesterat mot att ämbetsmän klassat de döda som beväpnade upprorsmän som bekämpat säkerhetsstyrkorna. De skulle dessutom bara få fyra miljoner baht i ersättning för var och en av de dödade. Du kan läsa mer om tragedin vid Krue Sae i det tidigare avsnittet "Thaksin Shinawatra och hans efterträdare," artikeln "Terroristhotet i söder."

Representanter för de dödade krävde 7.5 miljoner baht, vilket var samma summa som offren för tidigare politiskt våld i landet hade fått, inklusive rödskjortorna 2010. Familjerna träffade Demokratiska partiets vice partiledare Thaworn Senniam på söndagen för att vädja om rättvisa. De dödas familjer menade att beskyllningarna om att de dödade varit rebeller var oacceptabelt och kränkande för offren. Tio familjer hade deklarerat att de inte ville ta emot någon kompensation från staten.

Thaworn sade på en presskonferens att undersökningar efter tragedin och ett domstolsutlåtande inte kunde styrka att de som dödats i moskén varit misstänkta upprorsmän. Det kunde heller inte styrkas att de skjutit mot soldaterna innan de dödades under det militära ingripandet. Thaworn sade att han skulle be premiärminister Yingluck att informera sig om ärendet under veckan. Han skulle också be en kommitté att undersöka om någon statlig tjänsteman hade kallat de döda i moskén för upprorsmän, vilket var inte var acceptabelt.

Under en presskonferens grät Gudae Lamae (Kude Lamae) กุเด ละแมะ (eller กูเด ละแมะ), vars son Watsaree Lamae (Watsari Lamae) วัสรี ละแมะ var en av de som dödats i moskén, då han visade upp ett certifikat om sin sons goda uppförande. Flera av eleverna hade fått utmärkelser från skolan för sina fina studieresultat och sitt uppförande och några av dem hade föräldrar som var lärare och militärofficerare.

Gudaes svärson Theerayuth Kiatwaree (Thirayut Kiatwari) ธีรยุทธ เกียรติวารี berättade att det bland de 32 dödade funnits 14 elever från Islam Phatthana School โรงเรียนอิสลามพัฒนา i Pattani och sex eller sju äldre personer. Denna information har aldrig offentliggjorts, sade han.

Theerayuth sade att det under ett möte vid Islam Committee Office i Yala hade informerats om att offrens släktingar bara skulle få fyra miljoner baht då de döda varit ligister som kämpat mot myndigheterna. Under mötet hade det sagts att detta var en skälig kompensation då vissa ämbetsmän inte ville ge dem någon kompensation alls.

Theerayuth berättade också att en arbetsgrupp som var ansvarig för utbetalningarna av kompensation hade försökt övertala släktingarna att acceptera de fyra miljonerna och sedan stämma staten på resterande 3.5 miljoner. Detta hade fått 10 familjer att avslå erbjudandet och de hade lovat att återupprätta sina döda familjemedlemmars ära och bevisa deras oskuld.

Denna artikel senast uppdaterad: 2021-01-11, 09.09
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.