Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Sondhi Limthongkul
Sondhi Limthongkul döms till 20 års fängelse (28 februari 2012)

PAD-ledaren Sondhi Limthongkul dömdes tisdagen den 28 februari 2012 till 20 års fängelse, för dokumentförfalskning och bedrägeri. Lägg dock märke till att det finns källor som säger att domen kom den 17 september 2012! Brottmålsdomstolen fann Sondhi skyldig på 17 punkter med ett sammanlagt straffvärde på 85 års fängelse, vilket halverades då han erkänt och som till sist omvandlades till 20 års fängelse, som var det maximala straffet för brotten. Sondhi som tänkte överklaga släpptes sedan på fri fot efter att ha lämnat en borgensgaranti på 10 miljoner baht.

Direktören Saowalak Thiranujanyong från Manager Media Group dömdes också till 85 års fängelse. Liksom Sondhi erkände även han sina brott, vilket till sist också resulterade i maximala 20 års fängelse. Två andra direktörer från Manager Media Group, Suradet Muyangkoon (Suradet Mukyangkun) สุรเดช มุขยางกูร, och Yupin Chantana (Yuphin Chanthana) ยุพิน จันทนา dömdes också för bedrägeri.

Suradet dömdes till 5 års fängelse och Yupin till 65 års fängelse. Yupins och Suradets straff halverades efter erkännande och Yupins straff slutade till sist med maximala 20 års fängelse. Suradet blev därmed dömd till 2 och ½ års fängelse. Liksom Sondhi valde Saowalak och Yupin att överklaga sina domar. Suradet bestämde sig för att sitta av sitt straff.

I oktober 2000 hade Securities and Exchange Commission (SEC) anklagat Sondhi och de tre andra direktörerna från Manager Media Group för att ha förfalskat dokument för att kunna få ett lån på 1.08 miljarder baht till företaget från Krung Thai Bank. Lånet hade förhandlats fram av det privata företaget Manager Media Group, som kontrollerades av majoritetsägaren Sondhi. Manager Media Group stod som garant för lånet från Krung Thai Bank och Sondhi, Suradet, Saowalak och Yupin hade skrivit under garantin.

SEC sade att Manager Media Groups styrelse hade varit ovetande om transaktionen och den fanns heller inte med i företagets bokslut. Manager Media Group kunde senare inte fullfölja sina skyldigheter mot banken och företaget blev återbetalningsskyldigt och drog på sig ett skadestånd på 259 miljoner baht, enligt SEC.

De fyra direktörerna hade också förfalskat dokument för att vilseleda Krung Thai Bank att tro att garantin från Manager Media Group hade auktoriserats av företagets styrelse. De agerade också senare i samförstånd för att mörka lånegarantin för aktiebörsen. Sondhi hade byggt upp Manager Media Group till en av landets största medieföretag på 1990-talet, men företaget hade drabbats av stora förluster i samband med Asienkrisen 1997.

Måndagen den 25 augusti 2014 fastslog appellationsdomstolen den ursprungliga domen. Här finns det källor som säger att domen kom den 7 augusti! Sondhi begärde då att få släppas mot en borgen värd 12 miljoner baht för att kunna överklaga domen till Högsta domstolen, vilket beviljades. Även Saowalak och Yupin tänkte överklaga.

De tre åtalade lyckades dock inte övertyga Högsta domstolen och den 6 september 2016 fastslog domstolen de tidigare domarna på vardera 20 års fängelse. Sondhi fördes därefter från domstolen till Bangkokhäktet och Saowalak och Yupin till Central Women's Correctional Institute (Thanthasathan Ying Klang) ทัณฑสถานหญิงกลาง.

Hur det sedan gick för Sondhi kan du läsa mera om i avsnittet ”Militären tar över,” artikeln ”Kung Vajiralongkorns bröllop och kröning (maj 2019).”

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-15, 15.35
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.