Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Arkgummi
Gummi- och oljepalmsfarmarna kräver prisgarantier (augusti-oktober 2013)

Lördagen den 3 augusti 2013 blockerade missnöjda gummi- och oljepalmsfarmare en del av Highway 41 (Thang Luang Phaendin Mailek 41) ทางหลวงแผ่นดินหมายเลข 41 för andra dagen i sträck. Det handlade om en sträcka vid Khuan Nong Hong ควนหนองหงษ์ i distriktet Cha-uat ชะอวด i provinsen Nakhon Si Thammarat. Farmarna krävde en prisgaranti från regeringen inom 15 dagar.


(Distriktet Cha-uat i provinsen Nakhon Si Thammarat)

Provinsguvernören Viroj Jiwarangsan (Wirot Chiwarangsan) วิโรจน์ จิวะรังสรรค์ ledde ett team av höga ämbetsmän för att samtala med demonstranterna under lördagen. Demonstranterna ville ha priser på 120 baht per kilo för arkgummi, 100 baht per kilo för latex och 4.50 baht per kilo för oljepalmsfrukter.


(Viroj Jiwarangsan)

Studenter från sex universitet och en grupp unga från en demokratigrupp förklarade söndagen den 1 september att de skulle delta i en demonstration till stöd för gummi- och oljepalmsfarmarna tisdagen den 3 september.

De bildade en ny grupp som kallade sig för Students’ Front and Descendants of Farmers med medlemmar från universiteten Ramkhamhaeng, Thammasat, Kasetsart, Burapha (Mahawitthayalai Burapha) มหาวิทยาลัยบูรพา, Rangsit och Mahanakorn University of Technology (Mahawithayalai Theknoloyi Maha Nakhon) มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีมหานคร och aktivister från gruppen Young People for Social Democracy Movement (Sun Prasan Ngan Yaowachon Phuea Sangkhom Niyom Prachathipatai) ศูนย์ประสานงานเยาวชนเพื่อสังคมนิยมประชาธิปไตย (YPD).

I ett uttalande under söndagen sade den nya alliansen att man ville delta i den demonstration som eventuellt skulle hållas av gummi- och oljepalmsbönder under tisdagen.

Biträdande premiärminister Pracha Promnok berättade torsdagen den 5 september att en regeringskommitté skulle resa till södra Thailand under fredagen för samtal med gummifarmarna här som fortfarande krävde prisgarantier långt över de gällande marknadspriserna. Pracha hade utsetts till ordförande i kommittén. De andra medlemmarna var ministern för jordbruk och kooperativ Yukol Limlaemthong (Yukhon Limlaemthong) ยุคล ลิ้มแหลมทอง (12 april 1950-) och ministern för premiärministerns kansli Warathep Rattanakorn.


(Yukol Limlaemthong)

Representanter för gummifarmarna hade under onsdagsnatten krävt en prisgaranti på 100 baht per kilo för arkgummi. Detta hade de gjort under en mer än två timmar lång förhandling i regeringens kontorskomplex på Chaeng Watthana Road. Biträdande premiärminister Kittiratt na Ranong hade sedan förklarat att en prisgaranti på 100 baht per kilo inte var möjlig.

Man stod i stället fast vid vad man sagt den 14 augusti om att hjälpa gummifarmarna genom att subventionera dem med 1 260 baht per rai. Men man övervägde att höja den maximala arealen, som kunde få del av subventionerna, från 10 rai till 25 rai för varje farmare. De som inkräktat på skyddade skogar och planterat gummiträd där kunde däremot inte få del av några subventioner. Kittiratt berättade att kommitténs beslut nu skulle lämnas över till regeringen för ett sista övervägande.

I söder sade koordinatorn för protesterna, Iad Seng-iad (Iat Seng-iat) เอียด เส้งเอียด, att ledarna för farmarna skulle träffas klockan 16.00 under dagen för att diskutera vad man nu skulle göra. "Vi kommer inte att börja använda våld, men vi kanske kommer att sätta upp plakat med budskapet att regeringen inte bryr sig om folket i söder," sade Iad.


(Iad Seng-iad)

Söndagen den 8 september ställde ett nätverk av gummi- och oljepalmsfarmare i söder en rad krav på regeringen och hotade med att paralysera regionen om deras krav inte respekterades. Kommande lördag skulle farmarna blockera vägar i 16 provinser i söder för att hindra gummiexporten om deras krav inte godkändes, sade nätverkets ledare Amnuay Yutitham (Amnuai Yutitham) อำนวย ยุติธรรม.


(Amnuay Yutitham)

Amnuay sade att premiärminister Yingluck personligen måste tala med representanter för farmarna vid Wat Phra Mahathat i Nakhon Si Thammarat kommande fredag. Om hon väljer att inte komma skulle farmarna demonstrera igen den 14 september. Men på söndagsmorgonen flög Yingluck iväg för att besöka Schweiz, Italien, Vatikanstaten och Montenegro och skulle inte vara hemma igen förrän den 15 september.

Tisdagen den 8 oktober berättade regeringens vice talman Sunisa Lertpakawat att 1.1 miljoner gummifarmare och deras familjer hade registrerat sig för regeringens subventionsprogram. Slutdatumet för registrering hade förlängts till den 15 oktober och regeringen förväntade sig då att 1.7 miljoner familjer skulle ha anmält sig. Fram till nu hade regeringen betalat ut subventioner på totalt 79.8 miljoner baht till de som registrerat sig.

Den vice regeringstalesmannen Pakdiharn Himathongkham (Phakdihan Himathongkham) ภักดีหาญส์ หิมะทองคำ (29 mars 1973-) sade att regeringen hoppades att öka den lokala konsumtionen av gummi från 527 000 ton detta året till 750 000 ton det kommande året. Ökningen var ett försök på att få upp priset på gummi.


(Pakdiharn Himathongkham)


Stavningsvarianter;

Cha-uat; Amphoe Cha-uat อำเภอชะอวด.

Arkgummi; Unsmoked rubber sheets.

Young People for Social Democracy Movement; Young People for Democracy Movement.

Denna artikel senast uppdaterad: 2020-11-29, 10.49
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.