Nutid - Yingluck Shinawatra blir premiärminister
Highslide JS
Suthin Taratin
Mordförsöken och morden i januari 2014

Onsdagen den 22 januari 2014 utsattes rödskjortan Kwanchai Praipana för ett mordförsök. Han satt utanför sitt hem vid 10-tiden på morgonen och läste tidningen då två personer började skjuta från en pickup utanför hans hus i Udon Thani. Kwanchai hade tur och träffades bara i högra armen och benet. Polisrapporter talade om 42 skott som avfyrats omkring 100 meter från Kwanchais hem. Samma poliskälla berättade också att hemmet tidigare hade utsatts för två handgranatsattacker, men att det båda gångerna handlat om blindgångare.

Polisen lyckades snart gripa en misstänkt gärningsman och han erkände också att han deltagit i mordförsöket. Han hade dock inte varit ensam och i pickupen som använt vid attentatet hade han haft sällskap av ytterligare en skytt. Dessutom hade det funnits en förare och en passagerare inne i bilen. Den gripne mannen hette Matuenang Masae มะตือนัง มะแซ, alternativt Maduenang Masae มะดือนัง มะแซ och kom från provinsen Narathiwat.

Beväpnade med varsin AK-47:a skall ha de båda skyttarna ha suttit på flaket vid attentatet. Förutom föraren och passageraren i bilen talades det också om ytterligare två personer inblandade i dådet. De två skulle ha bott på en resort nära Kwanchais hem och hade haft som uppgift att rekognosera området vid Kwanchais hem och ge klartecken när det var läge för attentatet.

Lördagen den 8 februari vallades Matuenang Masae på brottsplatsen och fick förklara vad han och hans medbrottslingar sysslat med den 22 februari. Matuenang berättade han att arbetat för ”tre soldater med rangen sergeant.” Han hade träffat dem då de var stationerade i Narathiwat, där han själv fungerat som försvarsvolontär, och de hade snart blivit nära medarbetare. Polischefen för region 4, Anuchai Lekbamrung, berättade att Matuenang hade gått med på att delta i mordförsöket mot en ersättning på 8 000 baht!


(Matuenang visar hur han försökte mörda Kwanchai)

Här säger mina källor att domstolen i Udon Thani sedan utfärdade arresteringsorder mot sex misstänkta armésoldater som tillhörde ett militärläger i Kanchanaburi. De anklagades för mordförsök och olaga vapeninnehav. Vad som sedan hänt i detta rättsfall får jag försöka återkomma till.


(Kwanchai visar upp sin skottskada i armen)

Fem dagar efter mordförsöket på Kwanchai, söndagen den 26 januari, blev också den regimkritiske ledaren Suthin Taratin (Suthin Tharathin) สุทิน ธราทิน (29 juli 1961-26 januari 2014) skjuten. Han hade inte samma tur som Kwanchai och dog efter att ha träffats i huvudet. Suthin Taratin hade skjutits när han höll tal på flaket till en bil, berättade PDRC:s talesman Akanat Promphan under en presskonferens. Kalabalik hade utbrutit på platsen och ett tiotal andra personer hade skadats i tumultet.

Tisdagen den 8 juli arresterade polisen den man som man misstänkte hade skjutit Suthin Taratin. Han hade arresterats i sitt hem i distriktet Phra Pradaeng พระประแดง i provinsen Samut Prakan. Den misstänkte mannen, Surakrit Chaimongkol (Surakrit Chaimongkhon) สุรกริช ชัยมงคล, förnekade anklagelserna om mord. Han erkände dock att han ägde vapnet som polisen misstänkte hade använts vid mordet. Dessutom tillhörde Surakrit en rivaliserande politisk grupp.


(Surakrit Chaimongkol)

Motståndare till Yinglucks regim och Suthins mamma skänkte blomsterbuketter till den vice nationelle polischefen general Aek Angsananont (Ek Angsananon) เอก อังสนานนท์ (1 februari 1956-) och de ansvariga poliserna för utredningen. De kunde också presentera bevis som friade den likaså regeringsfientliga Thawatchai Promchan ธวัชชัย พรหมจันทร์, som också hade arresterats som misstänkt i förbindelse med Suthins död. Thawatchai var en viktig ledare för People's Force for Democracy to Overthrow Thaksinism (PEFOT).


(Aek Angsananont)


(Thawatchai Promchan)

Angående den misstänkte Surakrit så menade utredarna att de var övertygade om att de fångat rätt person, efter att ha studerat videosekvenser från övervakningskameror i området, där man kunde se Surakrit på 20 meters avstånd. Surakrit befann sig emellertid bara tre meter från Suthin då han blev skjuten och polisen menade att kulan hade en uppåtgående bana då den först träffade Suthin i höger bröstkorg innan den fortsatte in i hans huvud.

Sent på torsdagen den 28 augusti 2014 dog plötsligt Surakrit Chaimongkol på fängelsesjukhuset i Bangkok. Generaldirektören för kriminalvårdsdepartementet, Vitaya Suriyawong (Witthaya Suriyawong) วิทยา สุริยะวงค์, berättade på fredagen att att Surakrit hade fått svårt att andas då han befann sig i Bangkokhäktet. Han hade därför överförts till Khlong Prems sjukhus där han dog omkring klockan 18.00. Vitaya berättade också att Surakrit led av diabetes och astma och förklarade att han inte blivit attackerad i fängelset. Kroppen hade skickats till Police General Hospital att obduceras.


(Vitaya Suriyawong)

Enligt fängelsedirektören Ayut Sinthopphan อายุตม์ สินธพพันธุ์ från Bangkokhäktet var detta första gången som Surakrit hade uppvisat dessa symptom under sin häktningstid. Han var också noga med att förklara att Surakrit inte hade haft någon konflikt med några andra häktade och hade inte blivit fysiskt attackerad.


(Ayut Sinthopphan)


Stavningsvarianter;

Matuenang Masae; Maduemang Masae มะดือมัง มะแซ, Matuemang Masae, Matuemang Mase.

Suthin Taratin; Sutin Tharatin.

Aek Angsananont; Ake Angsananont, Ek Angsanon, Ek Angsananont.

Denna artikel senast uppdaterad: 2022-12-18, 21.14
Följ oss:
Som prenumerant på uppdateringar kommer du att få löpande information från thailandshistoria.se om nya artiklar och sektioner på vår hemsida, samt annan thairelaterad information som kan vara intressant från utomstående källor.

I våra utskick finns länkar du enkelt klickar på för att avsluta prenumerationen på uppdateringar på thailandshistoria.se.

Genom att klicka på "Prenumerera" accepteras dessa villkor och prenumeration till
påbörjas.